Levercancer är en aggressiv cancerform som ännu är svår att behandla. Ur ett globalt perspektiv är infektion med hepatitvirus en av de främsta orsakerna till levercancer.
Matematiken är skrämmande: mer än 500 miljoner människor världen över är infekterade med hepatit B eller hepatit C, en smygande infektion som på sikt kan orsaka både skrumplever och levercancer.
I årets Cancerfondsrapport berättar vi om spännande studier som just nu bedrivs vid Karolinska Institutet för att hitta en ny behandling mot hepatit. Det är professor Matti Sällberg, Karolinska Institutet i Huddinge, och hans medarbetare som arbetar för att få fram ett behandlande vaccin mot båda virustyperna.
I dag finns förebyggande vaccin mot hepatit B, och bättre vaccinationsprogram i länder där många bär på viruset skulle minska insjuknandet i levercancer betydligt. Men det behövs också effektiva behandlingar för dem som redan är smittade. Det vaccin som Matti Sällberg arbetar med är inte förebyggande utan behandlande och skulle i bästa fall kunna bota infektionen.
Genom att injicera arvsmassa som kodar för ett virusprotein, sätter forskarna fart på kroppens eget immunförsvar mot hepatitviruset. Man skulle kunna säga att metoden utnyttjar kroppens egna muskler som vaccinfabriker. När arvsmassan sprutas in sätter muskelcellerna nämligen igång och producerar virusproteinet. Det sätter fart på immunförsvarets celler som i sin tur attackerar de infekterade levercellerna.
Huddingeforskarna har redan testat vaccinet på tolv hepatit C-infekterade patienter, med lyckat resultat. Fler och större studier återstår innan behandlingen kan nå hepatitsmittade i större skala, men forskningen väcker hopp om bättre behandling och färre levercancerfall i framtiden.
Illustrationer: Ronny Lingstam