
Lungcancer är den cancerform som dödar flest i Sverige.
Mellan 400 och 500 liv per år skulle kunna räddas i Sverige om personer i riskzonen för lungcancer, framför allt rökare, regelbundet undersöks med datortomografi. Det hävdade företrädare för lungcancerpatienternas förening Stödet och Svensk onkologisk förening i går i en debattartikel på DN Debatt, som blev mycket uppmärksammad. Siffran är beräknad utifrån resultaten i en stor amerikansk studie.
I Sverige finns inget screeningprogram för lungcancer, men Socialstyrelsen öppnar nu för att utreda detta:
– Vi håller på med screening på en rad andra cancersjukdomar och tiden är nu mogen för att också titta på screening av lungcancer, sa Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, till SVT i går.
Positivt, tycker vi på Cancerfonden. Ju fler lungcancerfall som upptäcks i ett tidigt skede, desto större blir chanserna att överleva sjukdomen.

Jan Zedenius. Foto: Andrea Björsell
– Det är spännande att det kommer internationella studier som visar att lungcancerscreening av riskgrupper kan rädda liv, säger Jan Zedenius, biträdande vetenskaplig sekreterare på Cancerfonden.
Ett nationellt screeningprogram är dock inget som kan införas i brådrasket.
– Vi måste ta reda på kostnader och potentiella vinster, hur många individer som ska screenas och hur ofta. Det är flera frågor som ganska skyndsamt måste besvaras. Men potentialen att vända de dystra överlevnadssiffrorna vid lungcancer gör att detta är väl värt att titta närmare på, säger Jan Zedenius.
