Vissa e-cigaretter innehåller upp till tio gånger så mycket cancerframkallande ämnen som vanliga cigaretter. Det konstaterar japanska forskare efter att ha analyserat innehållet i den ånga som man drar ner i lungorna.
En smaksatt vätska (som ofta innehåller nikotin) hettas upp på elektronisk väg och ångan inhaleras. Eftersom den inte innehåller någon rök har e-cigaretter lanserats som ett mindre farligt alternativ än vanliga cigaretter och e-cigaretter har blivit allt mer populära, inte minst bland ungdomar. Rökvätskan har ofta smaker som kan locka unga.
På uppdrag av den japanska regeringen har nu en grupp forskare analyserat ångan hos ett flertal olika märken och upptäckt höga halter av cancerframkallande ämnen som formaldehyd och acetaldehyd. Formaldehyd används bland annat inom byggindustrin och vid konservering av biologiska preparat. De höga halterna sågs framför allt när den tråd som förångar vätskan blev överhettad.
– Det här späder på vår tro att detta inte är ofarliga produkter. Men vi vet väldigt lite om dem. Produktkontrollen är nästan obefintlig. De är antagligen mindre farliga än vanliga cigaretter, men det säger ju inte så mycket eftersom vanliga cigaretter är skitfarliga, säger Göran Boëthius, vice ordförande i Läkare mot tobak.
E-cigaretten marknadsförs ofta som en hjälp att sluta röka. Motståndarna till e-cigaretter hävdar att det snarare är en inkörsport till nikotinberoende.
Eftersom det, enligt WHO, inte är vetenskapligt bevisat att e-cigaretter kan användas vid rökavvänjning kräver organisationen tuffare tag; de vill se ett förbud för rökning av e-cigaretter i offentliga lokaler och efterlyser även åldersgräns för att få köpa e-cigaretter.
I Sverige har förvaltningsrätten slagit fast att e-cigaretter med nikotin ska klassas som läkemedel, men domen har överklagats och än säljs de öppet i vanliga butiker och det finns nästan inga regleringar alls kring försäljning och reklam.
